POLÍTICA - 30/04/2020 17:35 / ACN
Més ajuntaments com cal: Modificació de crèdit milionària de la Paeria de Lleida per fer front al coronavirus
El Ple de l'Ajuntament de Lleida ha donat llum verda a una modificació pressupostària per valor de 3,7 milions d'euros per sanejar les finances municipals i fer front a les despeses "sobrevingudes" derivades de la crisi del coronavirus. La modificació ha prosperat amb els vots dels tres grups del govern, mentre el PSC i el PP s'han abstingut i Ciutadans hi ha votat en contra. Els vots del govern també han permès aprovar la creació d'un nova taxa per al servei d'acollida de les escoles bressol municipals. D'altra banda, l'alcalde Miquel Pueyo ha signat un decret per declarar el dol oficial a la ciutat per les víctimes del coronavirus. També ha anunciat la celebració al juny d'un congrés de ciutat per encarar l'etapa post-covid-19.
Lleida


La tinenta d'alcalde i regidora de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré, ha explicat la modificació de crèdit ha de permetre afrontar l'increment de la despesa de 2,8 milions d'euros, per despesa corrent, sobretot, i la caiguda dels ingressos de 956.000 euros, per haver deixat de cobrar durant l'estat d'alarma les taxes de zona blava, residus comercials, mercats, terrasses i d'escoles, a més de veure reduïts els ingressos per algunes concessions municipals. No obstant, la Paeria ha estalviat uns 470.000 euros pel que fa a despesa en consums, neteja i manteniment d'equipaments tancats i per activitats anul·lades durant els mesos de març i abril.

Segons Pifarré, l'objectiu de la modificació pressupostària és atendre les despeses no previstes que ha provocat l'emergència sanitària per la covid-19, com són polítiques socials i de foment de l'economia i de l'ocupació, però també per aplicar el Pla econòmic i financer, aprovat en el ple del mes de març.

Mesures socials i econòmiques per donar resposta a la situació provocada pel coronavirus

La Paeria preveu destinar 184.500 euros per posar en marxa diferents mesures socials per fer front a la situació provocada pel coronavirus. En concret, 95.000 euros per fer possible que el personal pugui seguir treballant des de casa a través del teletreball i per mantenir durant el confinament l'atenció a les persones sense llar amb el Pla Iglú, amb l'habilitació del pavelló Agnès Gregori i la utilització de l'Hotel Rambla per poder separar les que tenen o no la covid-19. També ha destinat 75.000 euros per subministrar aliments a famílies sense recursos, i 4.500 euros per cobrir l'exempció del pagament del lloguer a l'EMU, entre altres despeses socials.

En mesures per al foment de l'activitat econòmica, l'Ajuntament gastarà uns 800.000 euros, la majoria, més de 500.000 euros, pel fet de no liquidar alguns tributs a empreses i autònoms que han hagut d'aturar l'activitat, a més de l'ajornament i fraccionament a la resta. Així mateix, ha incrementat fins els 150.000 euros els ajuts a empreses i autònoms, respecte els 50.000 previstos. També destinarà 45.000 euros en campanyes de promoció per reactivar el comerç i posarà en marxa un nou Pla d'Acció Empresarial, amb una dotació de 31.000 euros.

Pla per sanejar les finances municipals

Al marge de les mesures per fer front a la crisi del coronavirus, la modificació pressupostària servirà per implementar el Pla econòmic i financer que incorpora diferents mesures amb que el govern d'ERC, JxCat i Comú pretenen obtenir un "equilibri" en els comptes municipals i "poder afrontar els reptes de futur de manera sostenible", després de tancar en negatiu l'exercici del 2019, fet del qual Pifarré ha tornat a responsabilitzar l'anterior govern del PSC.

La tinenta d'alcalde i regidora d'Hisenda ha remarcat que el Pla suposa retallar despeses previstes en el pressupost per poder fer front a factures pendents del 2019 i a les despeses del 2020". Preveu un reducció en 300.000 euros de la partida de personal aquest any, reduint hores extra, suplències i substitucions; també suposarà retallar un 10% la partida d'inversions.

A la vegada, comportarà un seguit de mesures per incrementar els ingressos amb més inspeccions, renegociant –quan finalitzin els actuals contractes- convenis amb altres administracions i sobre concessions municipals, entre altres actuacions. La Paeria també reduirà les aportacions a organismes i ens vinculats com és el cas de l'IMO, Turisme de Lleida, el CNC i GlobaLleida i també retallarà, entre un 5 i un 10%, les línies de subvenció a entitats culturals, esportives i veïnals, entre altres, sobretot per aquelles activitats que s'han vist suspeses pel coronavirus.

D'altra banda, en l'apartat d'inversions, la Paeria manté l'aportació a la Generalitat d'1,2 milions d'euros per a la construcció de l'escola de Pinyana però ha acordat amb Educació que es repartirà en tres anys i no únicament aquest 2020. Això suposarà a l'Ajuntament de Lleida un estalvi de prop d'un milió d'euros aquest exercici

L'oposició reclama més suport a la reactivació econòmica

Els grups del PSC, PP i Ciutadans han reconegut la complexitat de la situació derivada de l'emergència sanitària i la necessitat de la modificació pressupostària però han coincidit en reclamar un major suport per als autònoms i al teixit econòmic de la ciutat per poder fer front a la crisi del coronavirus. Així, l'oposició han criticat que es redueixin les aportacions a GlobaLleida, Turisme de Lleida i a l'IMO.

PP i Ciutadans han criticat que el pla de sanejament també plantegi retallades en personal mentre la Paeria es gasta 69.500 euros mensuals en els sous de 18 càrrecs de confiança. Així mateix, populars, socialistes i Cs i també han instat el govern municipal a reclamar a la resta d'administracions, Estat, Generalitat i Diputació, un major finançament a la Paeria. Els tres grups han tornat a estendre la mà a l'equip de govern per afrontar l'actual crisi i l'etapa post-coronavirus.

Celebració d'un congrés de ciutat per afrontar l'etapa post-covid-19 i declaració de dol oficial per les víctimes

En resposta a aquests oferiment, l'alcalde Miquel Pueyo ha anunciat que convocarà al juny un congrés amb la participació del teixit associatiu, veïnal, social i econòmic de la ciutat, a més dels grups polítics, amb la voluntat d'arribar a consensos amplis sobre quines són les decisions claus per encarar l'etapa post-covid-19, segons ha assenyalat l'alcalde. Aquest congrés, que se celebrarà de forma virtual, també podrà ser seguit per la ciutadania.

A la vegada, Pueyo també ha anunciat que ha signat un decret per declarar el dol oficial per les víctimes del coronavirus a la ciutat, que ha quantificat en 103 fins del 28 d'abril, segons les dades facilitades per les funeràries. Cal recordar que les banderes de la Paeria onegen a mitja asta des del 6 d'abril com a mostra de condol per totes les persones mortes i en solidaritat amb les seves famílies. Així mateix, Pueyo ha recordat que la ciutat celebrarà un acte memorial per les persones traspassades durant el període de confinament i que es dedicarà un espai de memòria per les víctimes de la pandèmia al cementiri municipal.

Pueyo considera "una ximpleria" aplicar un pla de desescalada per províncies

D'altra banda, l'alcalde de Lleida ha manifestat que considera "una ximpleria" que el pla de desescalada plantejat pel govern espanyol segueixi un criteri provincial i, per tant, "que la província sigui la unitat de gestió sanitària o per al desconfinament". En aquest sentit, ha defensat que "no es pot comparar la situació de Bossòst, per exemple, amb la de la Granja d'Escarp". Pueyo ha posat de relleu que "Lleida és la capital d'una àmplia zona" i, en referència a la campanya de la fruita, ha defensat la importància "que es pugui fer amb seguretat i garanties i que generi ingressos al sector primari perquè és necessari incrementar el consum i que el flux monetari circuli".

Arribada de més de 200 caixes amb material de protecció enviats per la ciutat xinesa de Hefei

Pueyo també ha explicat que aquest divendres arribaran per via aèria a Madrid més de 200 caixes amb material i equips de protecció individual que la ciutat xinesa de Hefei, agermanada amb Lleida, ha enviat a la capital del Segrià. Aquest material, que es preveu que arribi dissabte a Lleida dissabte, es destinarà a tot el personal municipal que presta atenció i serveis i que ha d'estar en contacte amb la ciutadania, així com a aquelles persones que desenvolupen tasques de voluntariat entre altres, segons ha explicat.

Larrosa reclama l'empara de Pueyo davant de Telefonica per la despesa de 3.000 euros que va efectuar

El cap de l'Oposició, Fèlix Larrosa, ha explicat al Ple que ha sol·licitat per escrit l'empara de l'alcalde Pueyo perquè defensi davant de Telefonica "els interessos municipals" i, especialment, aquells que afecten a la seva "honorabilitat" en relació amb la despesa telefònica d'uns 3.000 euros corresponents al consum de dades que va efectuar durant un viatge privat a Rússia amb el mòbil de la Paeria. En aquest sentit, ha emplaçat Pueyo a adreçar-se a la Telefonica per demanar-li, entre altres coses, "si la companyia ha fet els oportuns esbrinaments i si ha actuat d'acord als protocols que té establerts".

Així s'ha pronunciat el socialista després que la tinenta d'alcalde Montse Pifarré li hagi tornat a exigir que aboni aquesta despesa "perquè la ciutadania no té perquè fer-se càrrec d'aquest dispendi". "S'han fet totes les gestions que s'havien de fer amb Telefonica" i, "a l'advocat -de Larrosa-, encara se l'espera", ha assegurat la responsable municipal.

Nova taxa per al servei d'acollida de les escoles bressol municipals

D'altra banda, el ple ha aprovat, amb els vots del govern, una modificació de l'ordenança fiscal de serveis educatius per incloure una nova taxa per al servei d'acollida a les escoles bressol a partir del curs 2020-2021. Aquesta taxa, que serà de 15 euros mensuals entre octubre i maig, i de 10 euros, els mesos de setembre i juny, permetrà deixar el nen mitja hora abans o recollir-lo mitja hora després. En concret, entre les 8h i 8.30h, al matí, i entre les 16.30h i les 17h, a la tarda.

PSC, Cs i PP, que han votat en contra d'aquesta taxa, han criticat que es creï en aquests moments, tenint en compte, l'actual crisi derivada de del coronavirus. La regidora d'Educació, Sandra Castro, ha remarcat que es tracta d'un servei complementari, com ho és el servei de menjador, i que es presta fora de l'horari lectiu i ha explicat que, per tal que la repercussió d'aquesta taxa en les famílies sigui menor, s'ha ampliat en mitja hora l'horari lectiu, entre les 8.30 i les 9h. Així mateix, ha assenyalat que la Paeria assumeix el 77,33% del cost de cada plaça d'escola bressol, quan només hauria de ser un terç.

Convenis amb protectores per fomentar les adopcions d'animals del CAAC

La sessió també ha donat llum verda, en aquest cas per unanimitat, als convenis de col·laboració entre la Paeria i tres entitats i protectores de Lleida per cedir en adopció animals del Centre d'Acollida d'Animals de Companyia (CAAC). L'objectiu és coordinar esforços per al benestar animal i fomentar les adopcions del CAAC perquè els animals abandonats i rescatats al municipi de Lleida que acull l'equipament hi estiguin el mínim de temps possible. Els convenis, dels quals se n'ha aprovat el text, són amb l'Associació Amics dels Animals del Segrià, la Protectora Lydia Argilés i l'Asociación para el Apadrinamiento y Tutela de Animales Ancianos de Perreras y Refugios 'Proteger Los Inocentes'.

El Ple també ha avalat la pròrroga per a l'any 2021 del conveni de col·laboració entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i l'Ajuntament de Lleida per a la prestació del servei d'atenció a la gent gran dependent als centres de dia de Magraners i Santa Clara.

Durant la sessió plenària també s'ha aprovat la concessió de la placa de la Paeria al mèrit educatiu o pedagògic a les escoles Pràctiques I, Alba, Joan XXIII i Magraners, al Moviment d'Innovació Educativa de Lleida i al Centre de Formació d'Adults Joan Carles I. També ha prosperat la renovació del conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Lleida i la Universitat de Lleida per a l'Observatori de la Infància i l'Adolescència de la ciutat de Lleida.

Finalment, s'han deixat damunt la taula tres convenis urbanístics amb diferents propietaris per a la cessió anticipada terrenys situats al polígon d'actuació urbanística UA 46 per a la construcció de la nova connexió transversal de l'LL-11, que connectarà els carrers Maria Montesori i Riu Ebre amb una nova cruïlla semafòrica i que permetrà millorar l'enllaç entre Cappont, Copa d'Or i la Bordeta.

Paraules clau: CORONAVIRUS 

COMPARTEIX:          
 
Opinions dels lectors
 |  | 

Publicitat
URGENT: Els partits bascos arrasen amb dos terços dels vots i el 80 % dels escons
VÍDEO URGENT: Un mosso fora de servei redueix un atracador que duia una destral
URGENT: Confinament domiciliari a Lleida i aquests altres set municipis del Segrià
Aquesta empresa catalana innova en l'oli d'alvocat
Publicitat
 
Subscriu-te al butlletí
Nom
E-mail
He llegit i accepto l'Avís legal i la Política de Privacitat i dono el meu consentiment a DIGITAL TOGINAMA SL per a l'enviament de la seva newsletter, novetats comercials i/o noves promocions dels seus serveis.
XCatalunya.cat
© Copyright xcatalunya.cat · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font
Amb la col·laboració de: